Vrolijk Pasen!
Door: Hanneke
Blijf op de hoogte en volg Hanneke
24 April 2011 | Zuid-Afrika, Kaapstad
Allereerst: Een vrolijk Pasen gewenst! Jantien, Melissa en ik hebben vanmiddag maar een pasen high tea gehouden met biscuits en chocola... Want naast het geroosterde brood hadden we niet echt iets wat op een paasbrunch leek. Tja, geen croissants, hard gekookt ei of versgeperste Jus voor ons dit jaar... En vanavond geen Bbq maar een magnetrom maaltijd... Achja, we maken er samen maar een fijn pasen van :) We mogen immers niet klagen!
De afgelopen week weer aardig wat gedaan en gezien. Hier even een overzichtje van de hoogtepunten:
Zaterdagavond 16-4
Overdag zijn Jantien, Melissa, Marinne en ik naar de Woodstock market geweest. Wij dachten dat dit een Aziatische markt was waar je allerlei tierelantijntjes kon kopen, maar het was toch iets anders: er waren alleen maar kraampjes met eten, eten en nog eens eten. En dan allemaal zó luxe! Lekkere verse belegde broodjes, smoothies, geruiten wafels met poedersuiker en caramel, suikergebakjes die er te mooi uitzien om op te eten..... Echt te veel om op te noemen! Ik vond het wel een beetje vreemd, want buiten de markt liggen zwervers onder een kartonnen doos. En op die markt liep echt iedereen met eten in zijn hand. Er werd me een geld uitgegeven daar! Wij hebben uiteindelijk een broodje kroket gekocht (al zo lang niet meer gehad...) en later nog een wafel. Die konden Jantien en ik echt niet laten liggen!
We kregen een uitnodiging van Sanne en Quincy om bij hun te komen braaien. Zij verblijven ook in Groote schuur maar hebben een eigen appartementje, omdat zij hier voor vijf maanden zijn. We hadden allemaal iets lekkers gekocht (vlees, stokbrood, salade, sausjes, drankjes) en het werd een heel gezellige avond. We waren met alle studenten die nu nog in Kaapstad zijn en dan is dat wel heel leuk om samen te braaien en elkaar leuke verhalen te vertellen van wat we allemaal hebben meegemaakt hier. Rond een uur of 10, toen onze buikjes vol zaten, gingen we richting Tiger Tiger. Hier hebben we lekker gedanst op de leuke muziek. Het was een zeer geslaagde avond!
Woensdag 20-4
Vandaag gingen Jantien en Melissa mee naar stage. Zij liepen zelf stage op de International school Cape town in Wijnberg, maar hebben nu vrije tijd, omdat hun stageperiode afgelopen is. Vrijdag komt de vriend van Melissa aan op het vliegveld en ook de ouders en vrienden van Jantien. Daar hebben ze natuurlijk erg veel zin in om die weer te zien! Maar ik moet ze helaas missen :( Want Melissa en haar vriend Renee gaan ook een stuk van de Garden route doen en Jantien gaat met haar ouders en vrienden naar Swaziland, Durban en onder andere Drakensbergen.
Maar vandaag waren we nog lekker bij elkaar. Ze gingen mee naar stage, want ze waren wel nieuwsgierig hoe het bij ons op school was. Ik heb ze een rondleiding gegeven door de school en we hebben in Grade 7 (vergelijkbaar met groep 8 in Nederland) bij Mrs Rustin (een hele leuke vrouw) nog een tijdje in de klas gepraat met de kinderen. De kinderen stelden allerlei vragen over Nederland zoals: ‘Wat eten jullie in Nederland?’ en ‘Welke grote steden zijn er?’ Ook vonden ze het wel leuk om een mop te horen… Tja, en natuurlijk moet je er dan maar ook eentje vertellen. Een echte Nederlandse mop kende ik niet dus hield ik het maar bij: ‘Het is groen en skiet van de berg….’ Ik stelde em in het Nederlands, kijken of ze het verstonden. En ja hoor, de kinderen die thuis Afrikaans praten konden het wel verstaan. Na een paar keer ‘raden’ gaf ik uiteindelijk het goede antwoord: ‘Een SKIWI’. Hahaha, dat vonden ze maar wat grappig! Want skiën hebben ze nog nooit gedaan, maar ze weten wel wat het is en een kiwi kennen ze ook. Dat was dus een gezellig half uurtje in Grade 7.
We hadden geluk, want in de middag toen Jantien, Melissa en ik weer terug waren gingen we samen met Sanne, Quincy, Maaike én Silva met Pierre (de huisbaas) mee naar een Township school! We hebben (serieus waar) met zeven meiden in een Renault Clio gezeten!!!! Ja, hoe krijg je dat nou voor elkaar he? Nou Gewoon! PROPPEN!! :) Haha. Dat is toch wel wat he. 5 meiden op de achterbank en 2 voorin. En dan Pierre achter het stuur. Hier in Afrika kan en mag alles! Dit kom je in Nederland echt niet tegen. En maar goed ook hoor, want het is ook levensgevaarlijk. Maar ach, je kunt toch geen kant op trouwens, want je zit zo opgepropt! Maargoed, we gingen dus met zn allen naar een Township waar ontzettend veel mensen wonen. Zo’n 4 miljoen…. Onverstelbaar! Echt hutje mutje. Dus nog erger dan in de auto met zn allen opgestapeld. We hebben hier een school bezocht waar helaas geen kinderen meer waren want het was na schooltijd. Maar toch wel goed om te zien hoe de armste scholen hier toch onderwijs kunnen geven! En wat dacht je: 60 kinderen in één klas is heel normaal! Dat is toch onmogelijk lesgeven! En dan heb je als leerkracht ook nog eens kinderen met verschillende leeftijden in een groep. Dat is toch haast onbegonnen werk! En dan heb ik het nog niet eens over het niveauverschil tussen de leerlingen……. De kinderen die de stof op hun niveau aangeboden krijgen, zullen wel mee kunnen komen. Maar de sterke kinderen (kinderen die een hoger niveau hebben) zullen bijvoorbeeld afhaken uit verveling en de zwakke kinderen (kinderen met een lager niveau) zullen niet mee kunnen komen en hobbelen er altijd maar een beetje achteraan… Dit heel zwart op wit gezegd hoor, maar dit gebeurt helaas wel. En dan nog zeggen dat het onderwijs in Nederland niet goed is…. Nou ik weet nu wel zeker dat ik trots ben op het onderwijssysteem in Nederland! Er zijn altijd verbeterpunten, maar het onderwijs in Nederland ontwikkelt zeer sterk! Wat een wereld van verschil met daar en hier!
S’avonds gingen Marinne en ik eten bij Louisa. Zij werkt als receptioniste op onze stageschool. Louisa haalde ons altijd op met de auto toen we nog bij de Timour hall villa verbleven. We vonden het erg leuk dat ze ons uitnodigde om bij haar thuis te komen eten. Ze woont hier vlakbij in een groot huis met een nog groter hek eromheen. Het is een prachtig huis met veel verschillende kamers. We kregen (op ons verzoek….) heerlijke zelfgemaakte lasagne en een overheerlijk toetje. Haar dochters aten ook mee en Gloria de directrice was er ook bij. We hebben veel gekletst (in het engels uiteraard) en dat gaat nu steeds beter. Het was een gezellige avond!
Donderdag 21-4
Vandaag eindelijk naar het stadion!!! Je ziet dat grote ding vaak genoeg als je in Cape town bent of boven op de Tafelberg staat…. Maarja, van binnen hebben we em nog niet bewonderd. Dus we vonden het de hoogste tijd om daar eens een bezoekje aan te brengen. Het stadion wordt overigens bijna niet meer gebruikt. Alleen voor grote concerten. Zo was u2 (jaaa!!) vorige maand in Cape town en zij hebben in dat stadion een concert gegeven. Helaas waren de (peperdure) kaarten uitverkocht….
Maargoed, in ieder geval dat stadion staat er maar, heeft veel geld gekost en wat mensen hier zeggen heeft het niet veel opgeleverd… Dat hele WK gaf op dat moment wel veel werk en dus veel inkomsten met zich mee. Maar toen het afgelopen was, begon de economie weer terug bij af. Dat stadion wordt nu dus vooral gebruikt voor bezoekers (zoals wij) die het toch nog wel even interessant vinden om er een kijkje te nemen. Nou zeg, WAT een GROOT ding!! We kregen de kleedkamers, VIP rooms (waar Nelson Mandela bijvoorbeeld heeft gezeten en Prins Willem Alexander) en de persruimte te zien. We mochten helaas NIET op het gras LOPEN. Maarja, dan mag AANRAKEN dus wel :) En dat deed ik dan maar, want ja het is toch wel leuk als je bedenkt dat al die beroemde voetballers op dat gras hebben gevoetbald! Hihi! En ik heb stiekem een paar van die kostbare grassprietjes geplukt en in een zakdoekdoekje gedaan…. Voor in mijn plakboek! :) Een echte toerist! Hahaha….
Ook zijn we nog even naar Waterfront geweest. Dat blijft een mooi plaatsje zo aan de haven. Hier heb ik nog wat souvenirs gekocht en ‘s avonds zijn we lekker uit eten geweest in een restaurant in de buurt. We kunnen nu namelijk niet eten bij Groote schuur, omdat het vakantie is. Maar het is ook niet zo’n ramp om dan uit eten te gaan…
Goede vrijdag
Op Goede vrijdag zijn we eerst naar de kerk geweest. We hadden aan Pierre, de huisbaas, gevraagd welke kerk geschikt was. We vonden het wel leuk om naar een ‘zwarte Gospel kerk’ te gaan en hij vertelde ons waar we moesten wezen. De dienst zou om half 11 beginnen en het was ongeveer een half uurtje lopen. Jaja, een half uur lopen naar de kerk! We worden al echte Afrikanen :) Dus wij met ons goede gedrag om kwart voor 10 op Goede vrijdag naar de kerk! Het zonnetje scheen al behoorlijk… Toen we daar aankwamen zag ik al dat dit geen ‘zwarte Gospel kerk’ zou zijn. Maar ach, ik was ook wel benieuwd wat het dan wel was. We waren met zn zessen en Jantien en Marinne waren nog nooit in een kerk geweest, dus die vonden het ook wel heel interessant. Er waren vooral veel blanke mensen en heel veel jongeren. Het was een modern gebouw en er speelde een band. Er was geen dominee maar een spreker. Het is te vergelijken met de Evangelische gemeente van Nederland. Ik heb dit wel eerder gezien/meegemaakt en vond het wel bijzonder hoe de andere meiden, die deze ervaring nog niet hadden, het vonden. Was wel leuk om met elkaar over te praten. Want ja, het is bijvoorbeeld voor de andere meiden best vreemd om mensen helemaal op te zien gaan in hun geloof met de armen omhoog als je dit nog nooit hebt gezien! De ‘preek’ ging over de uittocht uit Egypte, waar we ook aan denken met Pasen. Want ja, die Matses die wij eten komen daar vandaan :) en de toespraak ging natuurlijk ook over de kruisiging en opstanding van Jezus.
Geen swingende Gospel kerk dus, maar wel de moeite waard!
Verder hebben we deze dag niet zoveel gedaan. We wilden eerst nog naar Green Market Square, maar zijn toch maar thuis gebleven, want ja, er zal wel niet veel te koop zijn op Goede vrijdag.
Zaterdag 23-3
Het was heerlijk weer! Dus lekker naar het strand geweest en weer een beetje bij gekleurd. Het wordt aankomende week wel wat minder weer, dus dat betekent dat het nu bij jullie warmer is dan bij ons! Mag ook wel eens een keertje!
Zaterdagavond zijn we met zn ALLEN naar Longstreet geweest. Dit was de laatste avond dat we met zn allen uit konden gaan, want maandag gaan Silva en Maaike weg, Vrijdag Jantien en Melissa, volgende week dinsdag Maire en Marjolein en volgende week woensdag Marinne! Het gaat ZO SNEL! Want die week daarop komen Pp en Mm al!!!!!
Nou, ik ga er een eind aan breien. Nu zijn jullie weer een beetje op de hoogte van mijn belevenissen. Ik moet zeggen dat zo tegen het einde je veel minder foto’s maakt. Want ja, we hebben alles natuurlijk wel ongeveer gezien. Maar toch blijft het nog leuk en besef ik wel dat het niet zomaar iets is dat ik hier ben. Ik heb echt een geweldige tijd en ik ben superblij dat ik dit gedaan heb! En straks weer lekker naar huis!!!
Doei allemaal en geniet van het mooie weer he! Doe ik ook al 3 maanden hahaha!!!
Dikke kus en veel liefs uit het mooie Afrika,
Hanneke.
24 April 2011 - 17:39
Anne:
Hee lieve Han,
Fijne pasen! Ik heb nu slaapdienst en we hebben net lekker gegeten met een klein groepje, want veel zijn naar familie toe. Morgen naar pap en mam en dan gaan we toch skypen??
Leuk verhaal weer!! Geniet ervan want het is al bijna weer voorbij joh!!!! Pffff wat gaat dat snel he!!! xxx -
24 April 2011 - 17:42
Mama:
Hoi Hanneke,
Probeerde je net te bellen maar dat lukte niet,en nu zie ik net dat je weer een berichtje hebt geplaatst...
Fijn om te lezen, jij ook een vrolijk pasen toegewenst, wat mooi dat je goede vrijdag met zijn drieeen naar de kerk bent geweest, goed om te zien en te beleven dat het overal weer anders gaat maar hetzelfde feest wordt gevierd!!Blijven er de volgende twee weken nog wel studenten over in de groote schuur...uit nederland?
Anders wordt het wel erg stil voor je..
Liefs mama. -
24 April 2011 - 18:06
Hanneke:
Ha Hanneke, ik heb vanmorgen tijdens de paasdienst nog aan je gedacht of nouja je stem ging door mijn hoofd. De dominee had het over de Raboeni, dat bezorgde mij even een binnenpretje. Je weet vast nog wel waarom...;) Fijne pasen!
Groetjes Lieneke -
24 April 2011 - 18:24
Maire:
Heej Meid:)
ik moet je heel even verbeteren, maar Marjolein en ik gaan maandag al weg!:( maar we gaan er nog even een leuk en gezellig weekend van maken hier!!:D
liefs, -
24 April 2011 - 19:30
Marieke:
Hoi Hannie! Wat leuk die fotos en dat verhaal! Word er bijna emotioneel van!:P Mis je nu echt wel een beetje!! Je zit er nu toch niet alleen? Nu al die meiden weggaan? Wel erg leuk hoor die meiden! Zoveel gezelligheid! Geniet ervan! Ik heb alle foto's en verhalen van Rosa gehoord dus longstreet en tiger tiger komen me bekend voor! :D binnekort weer ff skypen? want er zijn nog een aantal zaken te bespreken:) -
24 April 2011 - 21:38
Hanneke Van Dalen:
He allemaal!
ff een reactie op de vraag of ik straks de enige ben in Groote schuur: Nee gelukkig niet! Sanne en Quincy blijven nog een poos, dus ik ben niet alleen :) We blijven dus gezellig met zn drieen over!
Doeg! -
25 April 2011 - 14:32
Rianne:
Lieve Hanneke.
Wat fijn om weer even van je te horen. Wat bijzonder dat je ook daar even naar de kerk bent geweest. Een zwarte gospelkerk lijkt me echt gaaf. Moet je eigenlijk nog wel even heen gaan, ben ik benieuwd naar ;)
Ik hoop dat de tijd nu wat sneller gaat, want vind het wel fijn als je zometeen weer terug bent!
Dikke kus xxxxxxxxxxxx -
25 April 2011 - 15:20
Ester En Marieke:
Dag Hanneke,
Wat mooi om te lezen dat je ook een township in bent gegaan en daar een school hebt bekeken. Inderdaad jammer dat de kinderen weg waren, want dan had je mij kunnen vertellen hoe die leerkracht het toch lukt om die kinderen wat te leren. Hij/zij zal namelijk vast interessante trucs hebben waar wij baat bij hebben!
Geniet nog even en tot gauw weer op Iselinge.
Neem je even contact op met mij of Ester wanneer je weer in Nederland bent? Dan kunnen we je een voorbeeld laten zien van het verslagje dat je moet schrijven voor de subsidie.
Vriendelijke groeten,
Ester en Marieke -
26 April 2011 - 10:14
Dik En Rianne:
Hoi Hanneke,
Eindelijk een berichtje van ons. We hebben je al wel gevolgd in al je reisverslagen, hartstikke leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt! En wat gaat de tijd dan snel he? De laatste 4 weken zijn nu al weer ingegaan en nog een paar weken en dan komen je vader en moeder al naar jou toe.
Geniet nog van deze laatste weken en we blijven je nog volgen!
Lieve groetjes uit De Eifel. -
27 April 2011 - 17:43
Pp:
doei! nog een paar weekjes... ik zie er naar uit!! -
28 April 2011 - 19:40
Mariska:
Ha die Hanneke,
Voor mij is de meivakantie vandaag begonnen. Heerlijk!! En voor jou zit het er al weer bijna op zo te lezen. Nog even en dan komen je ouders. Daar kun je nu lekker naar uitkijken, helemaal nu jullie clubje daar klein is geworden.
De kinderen vonden de powerpoint súper. Ze werden stil van de foto's en wat jij er allemaal bij had geschreven.
Geniet nog even daar en tot horens.
Groeten Mariska -
02 Mei 2011 - 12:12
Els :
Ik heb weer genoten van je verhalen.
Heb nog een fijne tijd samen met je ouders! Groetjes -
09 Mei 2011 - 20:54
Tineke:
Hoi Han
Je even niet gevolgd,maar nu wel weer!Je Pa en Ma zijn onderweg en mam was gisteren nog even bij ons en heeft er erg veel zin in een mooie vakantie met jou.Geniet ervan en heel veel plezier liefs Tineke. -
15 Mei 2011 - 08:56
Anne:
He Han, Plaats je nog een laatste berichtje voordat jullie thuis komen??
xx Anne -
09 April 2018 - 14:35
Gijs:
Hoe heet de evangelische gemeente? Ik zoek er nog een...
Bvd
Gijs